Filmlerde İslenen Temalar İzlenme Oranını Nasıl Etkiler

Film izlemek şüphesiz çoğu insanın keyif alarak gerçekleştirdiği bir etkinlik. Her ne kadar izlemek herkes için keyif verici olabilse de izlenmek istenen türler değişiklik gösterebiliyor. Bu da filmin izlenme oranını etkiliyor.

 BU TERCİHLERİ NELER ETKİLER?

İnsanın faydacı yaklaşımlarından ötürü izlemek isteyeceği filmler de doğal olarak en çok keyif alarak izlemek istediği filmler olacaktır. Bu tercihi etkileyen belki de en önemli unsur kültürdür, o toplumun gelenek görenekleridir. O toplumun genel davranışlarına, düşüncelerine ters olan, genel ahlak seviyesine aykırı olan filmlerin gişe hasılası aşağılarda kalabilmekte, hatta gösterilmesi yasaklanabilmektedir.

İnsanın o an içinde bulunduğu ruh hali, gün içeresinde yaşadığı olaylar, geçmişte veya gerçekleşmekte olan bir takım Filmlerde İslenen Temalar İzlenme Oranını Nasıl Etkilerolaylar da insanı farklı türlere itebilmektedir. Örneğin bir ülkede gerçekleşen politik sorunlar, terör olayları gibi durumlar insanları bu konuları işleyen bir film varsa, onlara yönlendirmektedir. Veya daha basit konulu, komedi filmlerini tercih etmeye itebilmektedir. Cinsiyetler arasında izleme tercihleri de farklılıklar gösterebilmektedir. Çoğunlukla erkek izleyiciler, aksiyon, savaş, macera filmlerini tercih etmek isterken, bayan izleyicilerin çoğunluğu da, daha çok romantik film izlemek isteyebilmektedir.

Ayrıca film izleme tercihleri dönemin özelliklerine göre de değişebilmektedir. O dönem içerisinde popüler olan akımlar, yaşanan ilginç olaylar insanların merak duygusunu yönlendirebilmektedir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve küreselleşmenin hızlandığı günümüzde bu durum daha açık bir şekilde gözlemlenebilmektedir.

 FİLM SEKTÖRÜ BU DURUMDAN NASIL ETKİLENİR?

Film sektörü de bu unsurları göz önüne alarak üreteceği filmleri belirlemeye çalışır. Toplumun talebini göz önüne alarak izlenme oranını en yukarıda tutmak istemektedirler. Ülkemizde sıkça romantik, komedi, dram benzeri filmlerinin üretilmesi de bu yüzdendir. Bu duruma ayrıca teknolojinin yetersizliğini veya ayrılan bütçenin azlığını da ekleyebiliriz.